Overzicht - Toetsen genereren


Er zijn drie manieren om een toets te genereren in Radioloog in Opleiding, te weten:

Hieronder wordt ieder van deze opties nader toegelicht, alsmede hoe je vervolgens een toets kunt starten of een overzicht van al je onafgeronde toetsen kunt krijgen.

Vragen selecteren

De optie Selectie stelt je in staat om op basis van de opgegeven selectiecriteria — onderwerp, jaargang en periode — een toets te genereren. Standaard bestaat een toets uit 10 vragen, maar dit kan desgewenst aangepast worden tot maximaal 200 vragen per keer.

Bij gebruikers zonder betaald abonnement bestaat een toets uit maximaal 10 vragen per keer. Daarnaast worden in dat geval alleen vragen van voortgangstoetsen uit de periode 2003-2007 meegenomen.

Indien het aantal vragen dat voldoet aan de criteria groter is dan de opgegeven toetsomvang, wordt er een random selectie van vragen opgenomen in de toets. Het herhaaldelijk genereren van een toets op basis van dezelfde — ruime — criteria levert dus in principe telkens een andere toets op. Als daarentegen het aantal relevante vragen in de database kleiner is dan de opgegeven toetsomvang worden alle beschikbare vragen opgenomen in de toets.

Vragen selecteren

Specifieke voortgangstoetsen genereren

Om een specifieke voortgangstoets te genereren dient onder Jaargang het gewenste jaar te worden geselecteerd, terwijl onder Periode een keuze gemaakt kan worden voor Voorjaar of Najaar . Bij Aantal vragen dient in dat geval 200 ingegeven te worden (Tot en met 2013 bestond een voortgangstoets uit 200 vragen. Vanaf 2014 is dat aantal teruggebracht tot 180) .

Als gevolg van het vervallen van vragen kan het zijn dat een gegenereerde voortgangstoets minder dan de verwachte 200/180 vragen bevat.

Selectie filteren

Er zijn een drietal mogelijkheden om de selectie van vragen verder te specificeren c.q. beperken, te weten:

Deze opties kunnen met elkaar gecombineerd worden, maar besef je wel dat naarmate de selectiecriteria specifieker worden, de kans steeds kleiner is dat de database ook daadwerkelijk vragen bevat die hieraan voldoen.

Vragen zoeken

Via de optie Zoeken is het mogelijk om de Radioloog in Opleiding database te doorzoeken op vragen aan de hand van een zoekterm. Hierbij worden uitsluitend vragen geselecteerd waarin de zoekterm letterlijk voorkomt. Om die reden kan het soms verstandig zijn met gedeeltelijke zoektermen te werken; angiograf in plaats van angiografie om te voorkomen dat vragen waarin angiografisch of angiografische voorkomt worden uitgesloten van de selectie.

Een met behulp van een zoekterm gegenereerde toets bestaat automatisch uit alle vragen waarin deze (gedeeltelijke) term voorkomt. Alleen in het geval dat het zoekresultaat meer dan 200 vragen bevat wordt de omvang van de toets beperkt.

Bij gebruikers zonder betaald abonnement wordt het zoekresultaat beperkt tot maximaal 10 vragen per keer. Daarnaast worden in dat geval alleen vragen van voortgangstoetsen uit de periode 2003-2007 doorzocht.
Vragen zoeken

Random toetsen

In tegenstelling tot een selectie op basis van ruime criteria, kun je via de optie Random een toets genereren waarbij de random gekozen vragen gelijkelijk verdeeld zijn over alle categorieën, als ware het een reguliere voortgangstoets. Naast de mogelijkheid om aan te geven uit hoeveel vragen de random toets moet bestaan is het ook mogelijk om de omvang van de toets afhankelijk te maken van de beschikbare tijd. Uitgaande van gemiddeld 54 seconden per vraag — 3 uur (180 min.) voor 200 vragen correspondeert met 54 sec. per vraag — wordt dan door het systeem het aantal vragen bepaald. Als je bijvoorbeeld even een halfuurtje hebt om te studeren, dan stelt het systeem een toets van 33 vragen, gelijkelijk verdeeld over de verschillende categorieën, samen.

Random vragen

Gewogen random toets o.b.v. kennisprofiel

Betalende gebruikers hebben daarnaast ook de mogelijkheid om het systeem een gewogen random toets op basis van hun kennisprofiel te laten genereren. Bij een dergelijke toets is het aantal vragen per categorie afhankelijk van je kennisprofiel; meer vragen uit categorieën waar je nog relatief zwak bent en minder uit categorieën waar je al goed scoort.

Toets starten

Nadat je met één van de bovenstaande opties — selectie , zoeken of random — een toets hebt gegenereerd, krijg je een overzicht van de samenstelling van de toets gepresenteerd. Dit overzicht toont het aantal vragen en de tijd die je beschikbaar hebt voor beantwoording, wederom uitgaande van gemiddeld 54 sec./vraag. Daarnaast krijg je informatie over het aantal categorieën en voortgangstoetsen waaruit de vragen afkomstig zijn, alsmede het aantal beeldvragen. Om de toets te starten klik je op Start toets rechtsonderin.

Toets overzicht

Onafgeronde toetsen

Alle gegenereerde toetsen worden opgeslagen, ongeacht of je ze wel of niet direct start. Als er één of meer onafgeronde toetsen zijn opgeslagen, dan verschijnt er onder Vragen & Toetsen, rechts van de eerder beschreven opties selectie , zoeken en random een vierde menu-optie Onafgerond, welke voorzien is van een badge met het aantal onafgeronde toetsen. Bij dit overzicht van onafgeronde toetsen wordt onderscheid gemaakt naar nog niet gestarte toetsen en reeds gestarte toetsen. Bij deze laatste categorie wordt aangegeven welk percentage van de toets inmiddels beantwoord is en hoeveel tijd er tot nu toe aan besteed is. Door één van de onafgeronde toetsen te selecteren kom je in het bovengenoemde overzicht terecht en kun je de bewuste toets (her-)starten.

Onafgeronde toetsen

Om te voorkomen dat een gegenereerde toets wordt opgeslagen als onafgerond, dien je in het overzicht op Verwijder te klikken. Betalende gebruikers hebben daarnaast de mogelijkheid om vanuit het overzicht de bewuste toets te delen met andere gebruikers.